Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Γνωρίζετε τι διαφορές έχουν οι: μαύρη, άσπρη και κόκκινη κινόα;

Γνωρίζετε τι διαφορές έχουν οι: μαύρη, άσπρη και κόκκινη κινόα;


Η κινόα έχει κατακτήσει τον κόσμο της διατροφής με την πλούσια θρεπτική της αξία και την ευελιξία της σε διάφορες συνταγές. Αν και πολλοί γνωρίζουν και προτιμούν τη λευκή ποικιλία επειδή είναι πιο τρυφερή, η κόκκινη και η μαύρη διαφέρουν τόσο στη γεύση όσο και στη θρεπτική τους σύσταση. Πέρα από τους χρωματισμούς, η βασιλική κινόα (royal quinoa), χαρακτηρίζεται από το μεγαλύτερο μέγεθος κόκκου και έχει πιο έντονη γεύση.

Λευκή κινόα

Η λευκή κινόα είναι η πιο ήπια εκδοχή από όλες τις ποικιλίες, με απαλή υφή και ελαφριά έως ουδέτερη γεύση, που επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή της σε διάφορες συνταγές. Ταιριάζει πολύ σε πιάτα που δεν θέλουν έντονα αρώματα, όπως είναι οι πράσινες σαλάτες ή οι συνοδευτικές γαρνιτούρες και τα ελαφριά stir-fries με λαχανικά μαγειρεμένα σε γουόκ. Θρεπτικά, παρέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ είναι πλούσια σε μαγγάνιο, φώσφορο και φυλλικό οξύ. Επίσης, είναι καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στη σωστή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Κόκκινη κινόα

Η κόκκινη κινόα ξεχωρίζει για την πιο πλούσια και ελαφρώς πιο έντονη γεύση της. Είναι λίγο πιο τραγανή από τη λευκή, γεγονός που την καθιστά ιδανική για κρύες σαλάτες ή πιάτα που απαιτούν σταθερή υφή, όπως είναι τα γεμιστά ή το πιλάφι. Η κόκκινη ποικιλία είναι ιδιαίτερα θρεπτική, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, κυρίως φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Παράλληλα, η κόκκινη κινόα είναι πλούσια σε σίδηρο και φυτικές ίνες, καθιστώντας την ιδανική για όσους χρειάζονται ενίσχυση του αιμοποιητικού τους συστήματος και για την υποστήριξη της πέψης. Είναι τόσο υψηλή η θρεπτική της αξία που κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι, στο μέλλον, ίσως να χαρακτηριστεί και ως λειτουργικό τρόφιμο με ισχυρισμούς υγείας.

Μαύρη κινόα

Η μαύρη κινόα διαθέτει την πιο έντονη γεύση από τις τρεις ποικιλίες, με πληθωρικά, γήινα αρώματα που θυμίζουν έντονα ξηρούς καρπούς. Αν και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, η γεύση της είναι μοναδική και ξεχωρίζει γι΄αυτό και είναι ιδανική για πιάτα που θέλουν να δώσουν γευστικό «βάθος». Η μαύρη κινόα είναι επίσης πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, προσφέροντας σημαντική προστασία έναντι του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών. Παρέχει επίσης μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Πώς μαγειρεύεται η κινόα

Για να μαγειρέψετε τη λευκή κινόα, θα πρέπει να την ξεπλύνετε με άφθονο τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια να τη βράσετε με αλατισμένο νερό ή ζωμό σε αναλογία 1 προς 2. Μόλις πάρει βράση, μειώστε τη θερμοκρασία, σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει για 10 έως 15 λεπτά, έως ότου τραβήξει όλα τα υγρά. Η κόκκινη και η μαύρη κινόα επειδή είναι πιο τραγανές, πιθανόν να χρειάζονται 2 με 3 λεπτά παραπάνω.

Το άρθρο της εβδομάδας


Pastitsio,Served,In,A,Dish,With,Layers,Visible,,Showcasing,Pasta,

FOOD SCIENCE

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Στην απώλεια του πατέρα της, Αίαντα Μανθόπουλου, σε σχέση με την παρουσία της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα...

Οικονομία

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, προκειμένου η Αθήνα να προετοιμαστεί καλύτερα για να προστατευτεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντική είναι η αύξηση στον αριθμό των προσαγωγών, συλλήψεων και τροχονομικών παραβάσεων που βεβαιώθηκαν το πρώτο 9μηνο του 2024, σε σχέση με το αντίστοιχο...

Μovies

Ο Κρίστι Μπράουν ήταν Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος. Ο μόνος του τρόπος να ζωγραφίζει και να γράφει ήταν τα … source