Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Γιατί όλοι πάνε στην Κωνσταντινούπολη για να βάλουν μαλλιά

Γιατί όλοι πάνε στην Κωνσταντινούπολη για να βάλουν μαλλιά


Την αληθινή μαρτυρία του Alex Hawkins, ο οποίος ταξίδεψε ως την Κωνσταντινούπολη για να ξετυλίξει ο ίδιος το νήμα του μύθου που τη συνοδεύει ως «πρωτεύουσα της μεταμόσχευσης μαλλιών», έφερε στο φως το GQ.

Ο Alex αποφάσισε να πάρει την πτήση με προορισμό την πόλη της Τουρκίας, ώστε να υποβληθεί ο ίδιος στην χειρουργική επέμβαση της μεταμόσχευσης μαλλιών και να περιγράψει την εμπερία του και το φαινόμενο του «Turkish Hairlines».

«Είμαι ξαπλωμένος σε ένα τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη και ένας γιατρός που δεν έχω γνωρίσει ποτέ πρόκειται να μου κάνει 4.250 τρύπες στο κεφάλι.

Μπορεί να είναι γιατρός. Νομίζω ότι είναι γιατρός; Η διαδικασία θα διαρκέσει έξι ώρες. Δεν έχω φίλους ή οικογένεια σε απόσταση 5.000 μιλίων».

Μαζί του βρίσκονται χιλιάδες άνδρες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη που έχουν ταξιδέψει με προορισμό στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Χειρουργεία που κοστίζουν 20.000 δολάρια στη Νέα Υόρκη μπορούν να βρεθούν με 2.000 δολάρια στις ακτές του Βοσπόρου.

Το φαινόμενο του Turkish Hairlines

«Ερχόμαστε εδώ με θλιβερές γραμμές μαλλιών. Φεύγουμε με τα κεφάλια μας ξυρισμένα, κόκκινα και ψωριασμένα — και με την ελπίδα της νέας νεότητας.

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μια γυναίκα που εργάζεται στο γκισέ εισιτηρίων μου λέει ότι κάθε μέρα βλέπει άντρες που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών, μερικές φορές ακόμα με επιδέσμους και μερικές φορές με αίμα να τρέχει από το τριχωτό της κεφαλής τους.

Λέει ότι αυτό είναι τοδο διαδεδομένο και «το ονομάζουμε Turkish Hairlines».

Μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχα σκεφτεί ποτέ να κάνω μεταμόσχευση μαλλιών. Έφτιαξαν εικόνες από… βύσματα μαλλιών ή μάζες που έμοιαζαν σαν να ήταν βγαλμένες από την πλάτη ή τον πισινό σας.

Και ποτέ δεν σκέφτηκα πολύ τη δική μου γραμμή μαλλιών που υποχωρούσε. Στα 45 δεν ήταν τόσο γεμάτο όσο τα 25, αλλά αυτό δεν είναι απλώς το ζοφερό τόξο της ζωής;

Μια μέρα, στεκόμουν σε μια ουρά για το check-out, σήκωσα το βλέμμα μου στην τηλεόραση της κάμερας ασφαλείας και είδα έναν φαλακρό άντρα να στέκεται στο ταμείο.

Τότε κατάλαβα ότι ο φαλακρός ήμουν εγώ. Δεν είχα δει ποτέ την κορυφή του κεφαλιού μου από την οπτική γωνία. Η εικόνα του εαυτού μου με γερνούσε μια δεκαετία.

Αφού είδα αυτόν τον φαλακρό άντρα στην τηλεόραση κλειστού κυκλώματος, κοίταξα γύρω μου στο διαδίκτυο και έμαθα για τα θαύματα του FUE, ή του Follicular Unit Excision, που παίρνει μεμονωμένα ωοθυλάκια από τα πλάγια και το πίσω μέρος του κεφαλιού σου —όπου ακόμη και οι φαλακροί έχουν ακόμα πυκνότητα, και στη συνέχεια, ένα προς ένα, τα μεταφέρει στις άγονες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής σας.

Τα αποτελέσματα φαίνονται αληθινά και διαρκούν για ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διασημότητες δεν φαίνονται πλέον φαλακρές – ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Μπεν Άφλεκ, ο Μπράντλεϊ Κούπερ και δεκάδες άλλοι σταρ φημολογείται ότι έκαναν μεταμόσχευση μαλλιών.

Το FUE, φυσικά, δεν είναι φθηνό. Στις περισσότερες κλινικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να κοστίσει πολύ πάνω από 10.000 δολάρια, ακόμη και 20.000 δολάρια. 

Γιατί η Τουρκία;

Γιατί η Τουρκία είναι μια τέτοια εστία για την αποκατάσταση μαλλιών; Ο πρώτος λόγος είναι προφανής. «Η Τουρκία είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα», μου είπε ο Ali Caglayan, ιδρυτής του τουριστικού οδηγού IstanBeautiful.

«Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί εδώ. Το κόστος ενοικίασης γραφείου είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τις Η.Π.Α.».

Φυσικά, αυτό ισχύει και σε μέρη όπως το Μεξικό και η Ταϊλάνδη και η Καραϊβική, όπου υπάρχουν πολλές κλινικές μαλλιών. Αλλά, τουλάχιστον σύμφωνα με τις τουρκικές κλινικές, έχουν ξεχωρίσει με την ποιότητα των γιατρών τους.

«Στην αρχή ο λόγος ήταν τα χρήματα, ότι ήταν φθηνότερα από άλλες χώρες στην Ευρώπη», λέει ο Mehmet Fatih Akdemir, ιδρυτής της Hair of Istanbul. «Για αυτόν τον λόγο οι Τούρκοι γιατροί έγιναν πιο έμπειροι. Απλώς έγιναν καλύτερα».

Ήταν, ισχυρίζεται, ένας ενάρετος κύκλος: η άνοδος του τουρισμού στα μαλλιά οδήγησε σε καλύτερους γιατρούς, που οδήγησε σε περισσότερο τουρισμό, που οδήγησε σε ακόμα καλύτερους γιατρούς.

γδηγδδ

Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας είδε αυτήν την αναπτυσσόμενη βιομηχανία ως ευκαιρία να βοηθήσει στην ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού, λέει ο Cagalyan, έτσι πρόσφερε φορολογικές ελαφρύνσεις και επιστροφές για πράγματα όπως ιατρικός εξοπλισμός, ψηφιακό μάρκετινγκ, ακόμη και τα δωμάτια των ασθενών σε ξενοδοχεία.

Το σχέδιο λειτούργησε: Ο Caglayan εκτιμά ότι η Τουρκία βλέπει τώρα από 1,5 έως 2 εκατομμύρια ιατρικούς τουρίστες ετησίως, κυρίως για μεταμοσχεύσεις μαλλιών, πλαστικές επεμβάσεις, οδοντιατρικές εργασίες και θεραπείες απώλειας βάρους.

Πολλές από αυτές τις τουρκικές κλινικές μαλλιών έχουν μια πολωτική φήμη, και απορρίπτονται τόσο από τους διαδικτυακούς επικριτές όσο και από τους αμερικανούς χειρουργούς ως «μαλλιουργεία» που χρησιμοποιούν βοηθούς και τεχνικούς -όχι γιατρούς- για να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Εξ ου και οι τιμές ευκαιρίας.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να πέσεις σε λάθος χέρια και να μην κάνεις τη σωστή έρευνά σου», λέει ο Δρ Ricardo Mejia, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (İSHRS), μιας μη κερδοσκοπικής ιατρικής ένωσης (που περιλαμβάνει και Τούρκους γιατρούς).

Συνιστά ανεπιφύλακτα να βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός είναι εγγεγραμμένος στο İSHRS και μου οδηγεί σε μια σελίδα ISHRS που περιγράφει τις ιστορίες τρόμου από τις «πειρατικές κλινικές της μαύρης αγοράς»: ουλές, μολύνσεις, κακή τριχοφυΐα και αφύσικες γραμμές μαλλιών.

«Ποιος θα κάνει το χειρουργείο σου;» με ρώτησε. «Είναι γιατρός ή τεχνικός; Είναι ο ταξιτζής που εκπαίδευσαν την περασμένη εβδομάδα;»

Όλο και πιο περίεργος για μεταμόσχευση, επικοινώνησα με το Hair of Istanbul μέσω WhatsApp. Τους έστειλα φωτογραφίες των μαλλιών μου και μου απάντησα σε μερικές βασικές ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό μου. Έστειλαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, ένα βίντεο που δείχνει τη διαδικασία του FUE και ένα τίμημα 6.000 $, που πρέπει να πληρωθεί σε μετρητά.

Υποσχέθηκαν τρεις νύχτες σε αυτό που μου είπαν ότι ήταν ένα λαμπερό ξενοδοχείο, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο και μεταφραστές σε ετοιμότητα για να με καθοδηγήσουν σε όλη τη συμφωνία.

Μόλις ένα μήνα μετά, έστειλα μήνυμα στο Hair of Istanbul: «Ας το κάνουμε!»

hair-transplant pixabay
Πηγή Pixabay

Μετρώντας αντίστροφα

Έφτασα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με όλη την αμοιβή σε μετρητά —πολύ περισσότερα από όσα είχα κρατήσει ποτέ στη ζωή μου— και με συνάντησε ο οδηγός μου, ο Zikrullah, ο οποίος με πήγε στο ξενοδοχείο. Η HOI είχε υποσχεθεί κατάλυμα 5 αστέρων και ήμουν σχεδόν έκπληκτος που είδα ότι ακριβώς είναι αυτό. Εκπληκτική θέα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, σάουνα, χαμάμ, τραπέζια μασάζ, πισίνα. Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για μια τοποθεσία ανάκτησης μεταμόσχευσης μαλλιών 5 αστέρων. Κάθε πρωί στο πρωινό —ένας ατελείωτος μπουφές που απλώθηκε σε τουλάχιστον 20 τραπέζια— υπήρχαν αρκετοί μοναχικοί τύποι που κάθονταν μόνοι τους, με τα κεφάλια τους πρόσφατα ξυρισμένα, σε διάφορα στάδια μετά την επέμβαση.

Πρωί χειρουργείου, έχω μια ομελέτα με ασπράδι αυγού και αγωνία για δύο μεγάλα ανοιχτά ερωτήματα: τη θέση της γραμμής των μαλλιών και την υγεία της «περιοχής του δότη». Ένας φίλος μου έκανε μεταμόσχευση μαλλιών πριν από μια δεκαετία, πριν το FUE γίνει mainstream. «Η γραμμή των μαλλιών είναι ολόκληρο το παιχνίδι», μου είπε.

Η αποστολή μου καθώς έφτασα στην κλινική ήταν να διασφαλίσω ότι η γραμμή των μαλλιών μου δεν θα ήταν πολύ χαμηλά. Το HOI, παρεμπιπτόντως, έμοιαζε περισσότερο με το λόμπι του Bellagio παρά με ιατρική εγκατάσταση, με πολυελαίους να κρέμονται από ψηλά ταβάνια και λουλούδια να τονίζουν τους τοίχους. Δύο ελκυστικές γυναίκες με μαύρα φορέματα με υποδέχτηκαν στην πόρτα. Με συνόδευσαν για να συναντήσω τον γιατρό που επρόκειτο να χαράξει τη γραμμή των μαλλιών μου, καθώς και τον Mehmet Fatih Akdemir, ιδρυτή του HOI.

Με πάνε στο χειρουργείο. Ήταν ένα μικρό ιδιωτικό δωμάτιο με έναν μεταφραστή, έναν αναισθησιολόγο, δύο βοηθούς και έναν άλλο γιατρό που εκτελεί μέρος της διαδικασίας. Ο αναισθησιολόγος ρώτησε αν θα ήθελα ένα ηρεμιστικό, και σε αυτό το σημείο η μνήμη μου γίνεται λίγο θολή.

Η επέμβαση και η κόλαση μετά

Κάποιος περιέγραψε τον πόνο αυτής της επέμβασης ως «11 στα 10». Αυτή δεν ήταν η εμπειρία μου. Νιώθεις ένα απότομο τσίμπημα όταν κολλάνε στη βελόνα της τοπικής αναισθησίας, αλλά τότε το κεφάλι σου είναι μουδιασμένο. Έμοιαζε περισσότερο σαν να αγγίζουν απαλά το κεφάλι σου με την αιχμή μιας βελόνας. Το πιο οδυνηρό μέρος της επέμβασης ήταν να αναγκαστείτε να παρακολουθήσετε μουσικά βίντεο της Adele, σε στυλ Clockwork Orange.

Σύμφωνα με τον Akdemir, το Hair of Istanbul έχει πραγματοποιήσει πάνω από 14.000 μεταμοσχεύσεις από τότε που άνοιξε το 2014. «Έχουμε τεχνικούς εδώ με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας», μου έλεγε αργότερα. «Αυτό είναι περισσότερο από άλλους γιατρούς σε ορισμένα μέρη».

Είπαν ότι η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ ώρες, και χρειάστηκε έξι. Κατά κάποιο τρόπο είναι το πιο εύκολο μέρος της όλης διαδικασίας.

Αμέσως μετά, κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και είδα ένα περίεργο κεφάλι, με επιδέσμους στα πλάγια και χιλιάδες κόκκινες κουκκίδες στο τριχωτό της κεφαλής μου. 

Να τι δεν σας λένε πραγματικά, και με το «αυτοί» εννοώ σχεδόν όλους όσους ασχολούνται με τη μεταμόσχευση μαλλιών: Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι επώδυνη, αλλά το αποτέλεσμα είναι κόλαση.

Τα νέα σας ωοθυλάκια είναι επισφαλή, δεν έχουν ακόμη κλειδώσει στο δέρμα σας. Εάν χτυπηθούν ή γρατσουνιστούν ή παρεμποδιστούν με οποιονδήποτε τρόπο, κινδυνεύετε να τορπιλίσετε ολόκληρη τη λειτουργία.

Λοιπόν: Καμία άσκηση για ένα μήνα. Χωρίς σεξ για μια εβδομάδα. Χωρίς αλκοόλ για δύο εβδομάδες.  Μην αγγίζετε ή ξύνετε ή φαγούρα το κεφάλι σας για τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα. Για να δείτε το τηλέφωνό σας, πρέπει να το σηκώσετε μέχρι το ύψος των ματιών αντί να σκύβετε το κεφάλι σας προς τα κάτω.

Και τέλος, το μεγάλο: Όχι κανονικός ύπνος. Επειδή το πάνω μέρος του κεφαλιού σας δεν επιτρέπεται να αγγίξει ένα μαξιλάρι, σας δίνουν οδηγίες να κοιμάστε ανάσκελα – ποτέ στο πλάι, ποτέ στο στομάχι σας – στηριζόμενοι σε μαξιλάρια.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε ένα μαξιλάρι λαιμού (όπως αυτό που βλέπετε στα αεροπλάνα) για να κρατάτε το κεφάλι σας ίσιο και όρθιο σε γωνία 45 μοιρών. 

Οι επόμενες μέρες έμοιαζαν με τρεις εβδομάδες. Την επομένη της επέμβασης, με έφεραν στην κλινική για να αφαιρέσω τους επιδέσμους και να πλύνω απαλά τις πληγές. Δεν υπήρχε πόνος – μόνο ένα απαλό μασάζ, πραγματικά – και ένιωσα παρηγορητικό να βλέπω ότι όλα ήταν σε καλό δρόμο. Την επόμενη μέρα, έπλυναν τα νέα μου «μαλλιά» και με έμαθαν πώς να τα καθαρίζω μόνος μου. 

Είναι μια περίεργη φάση. Το κεφάλι σας φαίνεται ακόμα χειρότερο από ό,τι πριν από την επέμβαση. αυτό θα διαρκέσει για μήνες.

Λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση, οι τρίχες που μεταφέρονται περνούν από κάτι που ονομάζεται «απώλεια σοκ», γνωστό και ως φάση «απώλειας», που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της νέας πραγματικά πέφτουν τα μαλλιά από το κεφάλι σου. Είναι αναμενόμενο, αλλά είναι αποθαρρυντικό.

Αυτή η εμπειρία δεν είναι για όλους

Αυτή η εμπειρία σαφώς δεν θα ήταν για όλους. Έχω υψηλή ανοχή στον κίνδυνο. Και εξακολουθώ να έχω άγχος για μερικές μεγάλες εκκρεμότητες.

Έκανα κάτι χαζό στη μετέπειτα φροντίδα που θα καταστρέψει τα αποτελέσματα; Θα μεγαλώσουν τρίχες πάνω από την ουλή του χειρουργείου μου;

Θα είμαι ένα από τα δύο τοις εκατό των μεταμοσχεύσεων μαλλιών που η HOI λέει ότι αποτυγχάνει; Θα φαίνεται ψεύτικο; Έτσι έχουν τα πράγματα τώρα, τρεις μήνες μετά την επέμβαση. Αλλά νομίζω ότι το στοίχημα λειτούργησε.

Και ενώ νιώθω ένα μείγμα αβεβαιότητας και ελπίδας, το ξέρω αυτό: η διεκδίκηση της Κωνσταντινούπολης για τον τίτλο της παγκόσμιας πρωτεύουσας μεταμόσχευσης μαλλιών είναι άξια.

(απόδοση από το GQ)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Με τέσσερα παιχνίδια ολοκληρώνεται την Κυριακή η 5η αγωνιστική της Super League από το πρώτο πιάτο της οποίας ξεχώρισε η νίκη του Άρη με...

Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα μετά από τρελή πορεία ΙΧ σημειώθηκε στην Πάτρα τα ξημερώματα. Ήταν περίπου 02:00 το βράδυ όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου που κινούνταν...

Πολιτική

Σε ανάρτηση προχώρησε το «τρολ» Πεν Νταλαούρα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, το «τρολ» που υποστηρίζει σθεναρά τον...

Ελλάδα

Τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε έναν 60χρονο άνδρα, σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο 31ο χλμ της Εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης,...