Connect with us

Hi, what are you looking for?

Μαγαζίνο

Γιατί ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε να τρέχετε

Γιατί ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε να τρέχετε


“Καθυστερημένοι” δρομείς; Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα! Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός, αναδεικνύοντας τη δύναμη όσων αποφασίζουν να φορέσουν τα παπούτσια του τρεξίματος σε ηλικία 50 ετών και άνω.

Η έναρξη του τρεξίματος αργότερα στη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας των αρθρώσεων και τραυματισμούς, αλλά η μελέτη αυτή δείχνει ότι η έναρξη του τρεξίματος σε μεγαλύτερη ηλικία όχι μόνο βελτιώνει τη συνολική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να καλύψει το χάσμα με τους πιο έμπειρους δρομείς όσον αφορά τη σύνθεση του σώματος και τη μυϊκή μάζα. Η μελέτη αποκάλυψε ότι.

Οι ερευνητές μελέτησαν 150 έμπειρους αθλητές αντοχής με μέση ηλικία 68 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης μια μικρή ομάδα 59 ατόμων (μέσος όρος ηλικίας 73 ετών) που δεν είχαν γυμναστεί ποτέ στη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σύνθεση του σώματος (η οποία αναφέρεται στο είδος της μάζας που συνθέτει το σώμα και μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριες κατηγορίες: λίπος και άλιπη μάζα σώματος και μυϊκή μάζα ποδιών) ήταν παρόμοια για όσους άρχισαν να τρέχουν σε ηλικία 18 ετών και για όσους άρχισαν να τρέχουν στη μέση ηλικία. Το ίδιο ίσχυε και για τις αθλητικές επιδόσεις.

Ταυτόχρονα, και οι δύο ομάδες δρομέων είχαν εξίσου χαμηλό σωματικό λίπος και υψηλή άλιπη μάζα σώματος στα πόδια σε σύγκριση με τους μη αθλητές.

Μένουμε πάντα παιδιά

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η άσκηση επιδεινώνει τα προβλήματα των αρθρώσεων, πολυετείς έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η τακτική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και στην πρόληψη καταστάσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Το τρέξιμο, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι δρα ως ισχυρός καταλύτης για την υγεία των οστών, διεγείροντας τα κύτταρα που “χτίζουν” τα οστά και διατηρώντας την ακεραιότητα της επιφάνειας των αρθρώσεων, γράφει το Canadian Running. Αντίθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι η καθιστική ζωή είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τις αρθρώσεις.

Τα καλά πράγματα που έρχονται με την ηλικία

Οι δρομείς που ξεκινούν αργότερα στη ζωή τους φαίνεται να έχουν και άλλα πλεονεκτήματα. Η γνώση που συσσωρεύεται με την ηλικία οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη υπομονή κατά τη διάρκεια των αγώνων, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματικό ρυθμό και βελτιωμένη απόδοση.

Έτσι, ανεξάρτητα από την ηλικία, ποτέ δεν είναι πολύ αργά ή πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε. Να θυμάστε πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, να ξεκινάτε αργά και να τρέχετε με συνέπεια. Το τρέξιμο πρέπει να συνδυάζεται με άλλη προπόνηση, όπως η προπόνηση δύναμης, και να αυξάνεται σταδιακά σε ένταση και διάρκεια, φυσικά με ισορροπημένη διατροφή και καλό ύπνο.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Του Π. Χαλάτση Αύριο Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1, στη Σιγκαπούρη....

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...

Αθλητικά

Ο Ματίας Αλμέιδα σε δηλώσεις στην Cosmote TV εν όψει του αγώνα της ΑΕΚ με την Athens Kallithea αναφέρθηκε στην απόκτηση του Άντονι Μαρσιάλ...

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Βρεθήκαμε αποκλειστικά για την Ελλάδα, στην παρουσίαση που έκανε η Aprilia, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της μάρκας Max...