Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Γιατί μπερδεύουμε τη burrata με τη mozzarella

Γιατί μπερδεύουμε τη burrata με τη mozzarella


Ταυτισμένα με την μεσογειακή και ντελικάτη ταυτότητα της ιταλικής κουζίνας, τα διάσημα τυριά burrata και mozzarella, εμπνέουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες σεφ παγκοσμίως και διεγείρουν δροσερά τους ουρανίσκους των ανήσυχων foodies. Όσο όμως και αν αγαπάμε αυτά τα τυριά δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, συχνά, να τα μπερδεύουμε μεταξύ τους. Ευτυχώς, η εμπειρία και η γνώση που έρχονται σταδιακά δοκιμάζοντας και εξερευνώντας συνταγές και πιάτα με burrata και mozzarella καταφέρνουν να ξεδιαλύνουν τελικά το «μυστήριο» και να αντιληφθούμε επακριβώς τι είναι αυτό που γευόμαστε.

Σε αυτό βοηθούν και τα παρακάτω tips τα οποία ακόμα και αν είμαστε «πρωτάρηδες» στην ιταλική κουζίνα, θα μας δώσουν τα στοιχεία εκείνα που χρειαζόμαστε για να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τη mozzarella από την burrata σαν επαγγελματίες.

Διαφορές μεταξύ burrata και mozzarella

Υφή
Mozzarella: Διαθέτει μία ελαφρώς ελαστική υφή. Το εσωτερικό της είναι συμπαγές και δεν περιέχει κρέμα.
Burrata: Έχει εξωτερικό περίβλημα που είναι παρόμοιο με αυτό της μοτσαρέλα, αλλά το εσωτερικό της καλύπτεται από μια μαλακή, κρεμώδη γέμιση από φρέσκο τυρί και κρέμα, που ονομάζεται «στρατσατέλα».

Γεύση
Mozzarella: Η γεύση της είναι πιο ελαφριά, απλή, δροσερή και γαλακτώδης, με λιγότερο έντονη την επίγευση της κρέμας. Είναι σίγουρα πιο ελαφριά, ουδέτερη και διακριτική σε σχέση με την burrata, ενώ την ξεχωρίζει και για την ήπια και ευχάριστη αλμύρα της.
Burrata: Έχει πιο πλούσια, γλυκιά και λιπαρή γεύση σε σχέση με αυτή της mozzarella. Επίσης, ξεχωρίζει γευστικά για τις λεπτές νότες φρέσκου γάλακτος, κυρίως λόγω της κρέμας στο εσωτερικό της, που άλλωστε της προσδίδει και μια πιο βουτυρένια υφή. Όταν δαγκώνουμε τη burrata, η κρεμώδης γέμιση ρέει, δημιουργώντας μια φινετσάτη αίσθηση που γεμίζει πληθωρικά το στόμα.

Παρασκευή
Mozzarella: Φτιάχνεται από γάλα, συνήθως βουβαλίσιο ή αγελαδινό, το οποίο ζεσταίνεται και πήζει με πυτιά. Το τυρόπηγμα κόβεται, στραγγίζεται και ζυμώνεται σε ζεστό νερό μέχρι να αποκτήσει ελαστική υφή. Στη συνέχεια, σχηματίζονται τυρένιες μπάλες οι οποίες και συντηρούνται σε άλμη.
Burrata: Παρασκευάζεται όπως η mozzarella, όμως η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το εσωτερικό της burrata γεμίζει με stracciatella (κομματάκια φρέσκιας mozzarella αναμεμειγμένα με κρέμα). Μετά το γέμισμα, κλείνεται σαν πουγκί και συντηρείται επίσης σε άλμη.

Χρήση
Mozzarella: Τη συναντάμε ευρέως σε ιταλικές σαλάτες (κυρίως στη σαλάτα Caprese με Ντοματίνια, φρέσκια mozzarella, βασιλικό και ελαιόλαδο), σε πίτσες, ζυμαρικά (συνήθως σε συνταγές με λαζάνια), σε παναρισμένα και τηγανισμένα sticks και φυσικά σε πολλά μαγειρευτά πιάτα λόγω της πιο σφιχτής υφής της.
Burrata: Σερβίρεται συνήθως φρέσκια, ως κεντρικό στοιχείο σε σαλάτες ή ακόμα και με ψωμί, ώστε να αναδεικνύεται η κρεμώδης υφή της σε όλο της το μεγαλείο! Όταν την απολαμβάνουμε μόνη της, συνήθως τη συνοδεύουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και χοντρό αλάτι, στοιχεία που τονίζουν την πλούσια γεύση της.

Γιατί, λοιπόν, τις μπερδεύουμε;

Μπορεί παραπάνω να τονίσαμε τις διαφορές τους, παρ’ όλα αυτά εύκολα εξακολουθούμε να τις μπερδεύουμε. Και οι λόγοι είναι προφανείς: Η mozzarella και η burrata μοιάζουν εξωτερικά, ειδικά πριν ανοιχτεί η burrata και αποκαλυφθεί η κρεμώδης γέμισή της. Επίσης, προέρχονται από την ίδια βάση γάλακτος και ακολουθούν παρόμοια διαδικασία παραγωγής, τουλάχιστον στο αρχικό τους στάδιο.

Το άρθρο της εβδομάδας


Moustalevria:,Grape,Must,Pudding,,As,Rich,And,Deep,As,The

FOOD SCIENCE

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Ελλάδα

Αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα, 8 Οκτωβρίου 2024, οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του...

Ελλάδα

Η αυξημένη επισκεψιμότητα στα βουνά της Ελλάδας, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, έχει ως συνέπεια την εκθετική αύξηση των ατυχημάτων και, επακολούθως, των επιχειρήσεων...

Κόσμος

Η υπουργός Συνεργασίας του Κατάρ, Λουλούγουα Μπεντ Ρασίντ αλ Χάτερ, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου, από τη Βηρυτό ότι η χώρα της θα ξεκινήσει...

Πολιτική

«Τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα τον επιλέξουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα οι δημοκρατικοί πολίτες», τόνισε με ανάρτησή του στο Twitter ο Μιχάλης Κατρίνης, επιβεβαιώνοντας ότι...