Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Γιατί η Πορτογαλία πιέζει την ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων


Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να κατεβάζει το κόστος δανεισμού έκανε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Fernando Mendina, τονίζοντας ότι διατηρώντας τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα ενέχει υψηλό ρίσκο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες υφίστανται μία δυνατή επιβράδυνση που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ήδη διαμορφωθεί σε στασιμότητα και ύφεση, δήλωσε σε συνέντευξη του. «Στο σημείο που βρισκόμαστε ο κίνδυνος του να διατηρούνται τα επιτόκια ως έχουν είναι μεγαλύτερος από το να αρχίσουν να μειώνονται. Η οικονομία έχει ήδη επιβραδυνθεί αρκετά» δήλωσε.

Με τον πληθωρισμό σε υποχώρηση και την οικονομία της Ευρωζώνης να ασθμαίνει, η συζήτηση για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων μετά τον επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ φουντώνει.

Τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί. Ωστόσο, η ΕΚΤ θέλει να δει περισσότερα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο που έχει θέσει, το 2%. Αρκετοί αξιωματούχοι προϊδεάζουν ότι η πρώτη μείωση μπορεί να έρθει τον Ιούνιο.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο να αρχίσει η διαδικασία σταδιακής νομισματικής χαλάρωσης νωρίτερα. Το να παραμένουν τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα ενέχει σημαντικό ρίσκο.

Οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι κατευθύνονται στις κάλπες την Κυριακή, καλούμενοι να αποφασίσουν αν θα εκλέξουν μία κεντροδεξιά κυβέρνηση ή αν θα διατηρήσουν την κεντροαριστερά στην εξουσία. Καμία πλευρά δεν δείχνει να έχει ξεκάθαρη οδό προς την πλειοψηφία στη βουλή.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega («Aρκετά») έχει αυξήσει τη δημοτικότητα του και μπορεί να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά την κάλπη.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον Mendina είναι και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, ο Mario Centeno που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2015-20.

Είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ πρέπει να ετοιμάζεται να αποφασίσει στη συνεδρίαση του Μαρτίου αν θα μειώσει τα επιτόκια, παρόλο που έδινε χαμηλή πιθανότητα για μία πρώτη κίνηση.

Στην Πορτογαλία μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο και αυτό αυξάνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες από την άνοδο του κόστους δανεισμού.

Η πίεση στην ΕΚΤ να μειώσει το κόστος δανεισμού δεν έρχεται μόνο από την Πορτογαλία. Και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giancarlo Giorgetti πιστεύει ότι μία μείωση θα βοηθούσε να τονωθεί η ανάπτυξη που είναι πολύ χαμηλή στην Ευρώπη.

Παρομοίως, ο Γάλλος συνάδελφος του Bruno Lemaire δήλωσε πρόσφατα, ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού κερδίζεται αλλά η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον μία πρόκληση ανάπτυξης.

Στις επικαιροποιημένες προβολές που δημοσίευσε την εβδομάδα που πέρασε, η ΕΚΤ εκτιμά τον πληθωρισμό στο 2,3% φέτος, χαμηλότερα από το 2,7% που προέβλεπε πριν ένα τρίμηνο, και επιστροφή του στο 2% το 2025.

Όσο για την ανάπτυξη, η οικονομία των 20 χωρών του ευρώ αναμένεται να αναπτυχθεί 0,6% φέτος, λιγότερο από το 0,8% που η ΕΚΤ προέβλεπε τον Δεκέμβριο, και να ενισχυθεί στο 1,5% το 2025.

Η ανάπτυξη στην οικονομία της Πορτογαλίας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 1,2%-1,5% μετά την επέκταση του ΑΕΠ κατά 2,3% που πέτυχε το 2023.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ήταν καιρός να βγει από τον κ. Κασσελάκη ο Βαρουφάκης που κρύβει μέσα του, είπε ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια του briefing, απαντώντας σε...

Ελλάδα

Μια ακόμη δύσκολη ημέρα για τους Πυροσβέστες που συνεχίζουν να μάχονται στα πύρινα μέτωπα σε Σουφλί Έβρου, Λέσβο, Αλεξανδρούπολη και Κορινθία. Στη μάχη και...

Ροή ειδήσεων

Φωτιά ξέσπασε μετά το μεσημέρι στην περιοχή Στιμάγκα Κορινθίας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση και επί του παρόντος δεν απειλείται κάποιος οικισμός, ωστόσο...

Ελλάδα

Όποιος τύχει να βρεθεί και να περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας αυτές τις μέρες θα νιώσει τα πάντα να “καίνε”, με τις ακραίες θερμοκρασίες...