Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Βλ. Πούτιν: Άμεσα κατάπαυση πυρός αν απαρνηθεί η Ουκρανία το ΝΑΤΟ και τις τέσσερις προσαρτημένες περιοχές

Βλ. Πούτιν: Άμεσα κατάπαυση πυρός αν απαρνηθεί η Ουκρανία το ΝΑΤΟ και τις τέσσερις προσαρτημένες περιοχές


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να διατάξει «αμέσως» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εάν το Κίεβο αρχίσει να αποσύρει στρατεύματα από τις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Μόσχα το 2022 και απαρνηθεί τα σχέδια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι δηλώσεις δεν έγιναν με καλή πρόθεση, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ o οποίος προανήγγειλε ενεργότερο ρόλο του οργανισμού στο συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το Κίεβο στο μεταξύ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Πούτιν ως προσβολή της κοινής λογικής και ανοησίες.

Οι ουκρανικές αρχές υπενθύμισαν στη Ρωσία ότι δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε παράνομα το 2022, αφού στη Ζαπορίζια στα νοτιοανατολικά, η Ρωσία διεκδικεί την ομώνυμη διοικητική πρωτεύουσα και στη γειτονική Χερσώνα, η Μόσχα αποσύρθηκε από τη μεγαλύτερη πόλη. Ο Πούτιν αξιώνει επίσης παραχώρηση του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Οι όροι που διατύπωσε είναι γνωστοί, ωστόσο ο Πούτιν επέμεινε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει «διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση» τη στιγμή που διεξάγεται η διεθνής σύνοδος στην Ελβετία χωρίς να έχει προσκληθεί η Μόσχα ενώ η στάση των G7 επικρίθηκε ήδη από το Κρεμλίνο ως εγκληματική.

H Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη που συναντώνται στην Ιταλία κατέληξαν σε “πολιτική συμφωνία” σχετικά με τη χρήση των τόκων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να αποδεσμευθούν 50 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Θα το κάνουμε αμέσως», είπε ο Πούτιν σε ομιλία του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, συμπληρώνοντας ότι η πρότασή του στοχεύει σε μια «τελική επίλυση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία και όχι σε «πάγωμα».

«Προτρέπουμε να γυρίσουμε αυτή την τραγική σελίδα της ιστορίας και να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε, βήμα προς βήμα, την αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και στην Ευρώπη γενικότερα», είπε, ενώ επανέλαβε την πάγια απαίτηση το Κίεβο να αναγνωρίσει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας και να εγκαταλείψει την προσπάθειά για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και σε πυρηνικό πρόγραμμα.

Πηγή: Associated Press

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Με τέσσερα παιχνίδια ολοκληρώνεται την Κυριακή η 5η αγωνιστική της Super League από το πρώτο πιάτο της οποίας ξεχώρισε η νίκη του Άρη με...

Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα μετά από τρελή πορεία ΙΧ σημειώθηκε στην Πάτρα τα ξημερώματα. Ήταν περίπου 02:00 το βράδυ όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου που κινούνταν...

Πολιτική

Σε ανάρτηση προχώρησε το «τρολ» Πεν Νταλαούρα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, το «τρολ» που υποστηρίζει σθεναρά τον...

Ελλάδα

Τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε έναν 60χρονο άνδρα, σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο 31ο χλμ της Εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης,...