Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αυτοανακηρύσσεται “νικητής” στις προεδρικές εκλογές με 51,2%, παρά τα exit poll

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αυτοανακηρύσσεται “νικητής” στις προεδρικές εκλογές με 51,2%, παρά τα exit poll


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09.00

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έκρινε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής ότι η νίκη του, η επανεκλογή του στο αξίωμα για τρίτη συναπτή θητεία, αποτελεί θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.

Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε βρίσκεται σε αντίφαση με exit polls που υπεδείκνυαν νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE, η εφορευτική επιτροπή) ανακοίνωσε πως ο κ. Μαδούρο έλαβε 51,20%, σε απόλυτους αριθμούς 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια 44,2%, ή αλλιώς λίγες λιγότερες από 4,5 εκατ. ψήφους.

Τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν προκύπτουν από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων και η έκβαση είναι “αμετάκλητη” εξήγησε ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 59%, σύμφωνα με τον κ. Αμορόσο.

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε να γίνει “δίκαιη και διαφανής καταμέτρηση”, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν να ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ “επαινεί τον λαό της Βενεζουέλας για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις βαθιές ανησυχίες για τη διαδικασία”, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. “Τώρα που η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, έχει ζωτική σημασία κάθε ψήφος να καταμετρηθεί δίκαια και με διαφάνεια”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αντιπολίτευση: “Νικήσαμε”

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα θεωρεί πως αυτή επικράτησε στις προεδρικές εκλογές, διαβεβαίωσε πως ο υποψήφιός της Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε “το 70%” των ψήφων κι αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE), κατά το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επανεκλέγεται για τρίτη συναπτή θητεία.

“Κερδίσαμε” με το “70% των ψήφων”, η Βενεζουέλα “έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και “αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια”, τόνισε στον Τύπο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Η εθνική εκλογική επιτροπή (CNE) είναι η μόνη που έχει τη δικαιοδοσία να δημοσιοποιήσει αποτελέσματα. Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα έκλεισαν μετά τις 18:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας), η καταμέτρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από εκείνη τη στιγμή και η χώρα περιμένει ανυπόμονα τα αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα έντασης.

“Καθαρό” αποτελέσμα ζητούν 8 λατινοαμερικανικές χώρες

Οκτώ λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις χαρακτήρισαν “απολύτως αναγκαίο” ο σεβασμός του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα να είναι “εγγυημένος”, με κοινή ανακοίνωσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή.

“Εκτιμάμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα εκλογικά αποτελέσματα θα σέβονται απόλυτα τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε από τους ψηφοφόρους της Βενεζουέλας στις κάλπες” ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών (Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη).

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε από το παναμαϊκό υπουργείο Εξωτερικών μέσω X, αναφέρει πως οι εγγυήσεις στις οποίες αναφέρονται είναι η “διαφανής καταμέτρηση των ψήφων” καθώς και “η επαλήθευση και ο έλεγχος” από όλους τους υποψηφίους, τους “παρατηρητές” και τους “αντιπροσώπους”.

Το Καράκας αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο —ή την απέκλεισε την τελευταία στιγμή— σε πολλούς ξένους παρατηρητές, ανάμεσά τους τέσσερις πρώην προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής, το αεροσκάφος των οποίων δεν αναχώρησε ποτέ από τον Παναμά για το Καράκας όπως προγραμματιζόταν την Παρασκευή, ενώ απέσυρε την πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ομάδα παρατηρητών.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αναφέρθηκε σε επαπειλούμενο “λουτρό αίματος σε αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο που μπορεί να προκαλέσουν οι φασίστες”.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα δύο αγώνες για την τρίτη και τελευταία ημέρα της πρεμιέρας της League Phase του Champions League. Η Μπενφίκα,...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Με τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που αρπάζουν φωτιά να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αναζητούν συνεχώς βελτιωμένες λύσεις...

Οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας έκρουσε σήμερα με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο πρωθυπουργός της χώρας...

Μαγαζίνο

Στο Happy Day μίλησε ο θεατρικός παραγωγός, Πάνος Κατσαρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Μάρκο Σεφερλή και τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το...