Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Βαρύ κλίμα στο ΠΑΣΟΚ – Τι ειπώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο

Βαρύ κλίμα στο ΠΑΣΟΚ – Τι ειπώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο


Οι ισορροπίες που διαμορφώνονται ενόψει της καθοριστικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποφασίσει αν θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Η -αντικειμενικά- εσωστρεφής συζήτηση περί αλλαγής ηγεσίας ξεκίνησε στην πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, πλανάται το ερώτημα του αν αυτή θα «κλείσει» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου ή θα συνεχιστεί μέσω της διενέργειας εσωκομματικών εκλογών.

Από τα 63 κομματικά στελέχη που βρέθηκαν στην αίθουσα Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, τα περισσότερα έλαβαν τον λόγο κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Εξ ου και ο μαραθώνιος χαρακτήρας της συνεδρίασης. Αν από την συνεδρίαση έλειπε ένα πρόσωπο που πιθανότατα να αποτελέσει παράγοντα των εξελίξεων, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ άκουσε εισηγητικά τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη να αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα αφήνοντας σαφείς αιχμές για την συμπεριφορά στελεχών που έσπευσαν να θέσουν θέμα ηγεσίας. Όπως ανέφερε «άλλο να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών».

Όσον αφορά αυτό καθ’ αυτό το αποτέλεσμα επισήμανε πως «μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες» θέτοντας θέμα αλλαγής στρατηγικής στα αστικά κέντρα. Τονίζοντας παράλληλα πως το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στον χώρο του κέντρου. Απεύθυνε έκκληση ώστε «να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο» ενώ αυτή την φορά απέφυγε τις αναφορές σε στελέχη με τοξικότητα και τους υπαινιγμούς για διαγραφές.

Σχετικό Άρθρο

Μετά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη καταγράφθηκε ένας πυρήνας στελεχών που ζήτησαν ευθέως την προσφυγή στη βάση για την εκλογή νέου πρόεδρου. Αποτελούμενος από αυτά που ούτως η άλλως είχαν διατυπώσει δημόσια την θέση τους αυτή (Οδ.Κωνσταντινόπουλος, Απ.Πανάς, Π.Γερουλάνος, Ν.Γιαννακοπούλου) στα οποία προστέθηκαν ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά κυρίως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που φημολογείται πως ίσως θέσει υποψηφιότητα να ζητά εκλογές το φθινόπωρο και στην συνέχεια συνέδριο του κόμματος.

Σχετικό Άρθρο

Στον αντίποδα αυτής της θέσης υπήρξαν άλλα στελέχη που διαφώνησαν με τη θέση πως το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ήττα στις ευρωεκλογές. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Μάντζου που δήλωσε πως «διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε» ζητώντας να υπάρξει πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος και όχι προσωπικές στρατηγικές. O Μανώλης Χνάρης σημείωσε πως «στην Κρήτη νικήσαμε και τον Μητσοτάκη και τον Κασσελάκη. Το λέω γιατί κάποιοι στα κανάλια αναρωτιούνται ποιος κερδίζει ποιον», ενώ ο Γεράσιμος Σκαφιδάς επισήμανε πως «εμφανίζουμε μια εικόνα ενός κόμματος εν αναμονή δελφίνων». Επίσης, ο Νίκος Μήλης αναρωτήθηκε αν «όσοι ζητούν σήμερα την επίσπευση των εκλογών για πρόεδρο χωρίς άλλο διάλογο, άραγε υπηρετούν την ενότητα και τις θεσμικές μας λειτουργίες;».

Παράλληλα, όμως, υπήρξε και μία μερίδα επώνυμων στελεχών που απέφυγε να μπει δίλλημα περί διενέργειας ή μη εσωκομματικών εκλογών, παρότι εμφανίστηκαν προβληματισμένοι με την συγκυρία. Ανάμεσά τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης που ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν βρουν απέναντι τους μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης». Αγωνία για την ενότητα του χώρου εξέφρασε η Μιλένα Αποστολάκη προτείνοντας συγκεκριμένες αλλαγές στην κομματική λειτουργία.

Προβληματισμένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ δεν πρότεινε εσωκομματικές εκλογές παρά την κριτική του ο Παύλος Χρηστίδης.

Όπως προκύπτει από την εικόνα της συνεδρίασης, οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποτελούν ερωτηματικό για την ώρα, αν και στην Κεντρική Επιτροπή εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των στελεχών πρόσκεινται στην ηγεσία του. Παρόλα αυτά στη Χαριλάου Τρικούπη καλούνται να σταθμίσουν την κατάσταση με κριτήριο του αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προχωρήσει με αυτό το κλίμα δίχως διαδικασίες που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Είναι, επίσης, προφανές ότι η δυναμική των πραγμάτων μπορεί να μεταβληθεί, ιδίως εάν το επόμενο διάστημα γίνουν ανακοινώσεις από στελέχη που θέλουν να διεκδικήσουν την προεδρία.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Η Volvo μπορεί να μην μεταβαίνει σε μια αμιγώς ηλεκτρική σειρά οχημάτων τόσο γρήγορα όσο είχε υποσχεθεί κάποτε, αλλά αυτό δεν...

Ελλάδα

Με βούλευμα που δημοσιεύτηκε, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απαλλάσσει τον τέως δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργο Τσαμασλή από την κατηγορία της υπηρεσιακής απιστίας σε βάρος Οργανισμού...

Κόσμος

Ο νιτρικός πενταερυθρίτης PETN (Pentaerythritol tetranitrate) ή corpent ή pentrite ή nitropenta[1] που χρησιμοποιήθηκε στις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο, είναι ένα από τα πιο...

Αυτοκίνητο

Η Triumph Motorcycles ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές για τη Speed Twin 1200, καθώς και την κυκλοφορία μιας νέας Speed Twin 1200 RS, με πιο σπορ χαρακτήρα....