ΥΛΙΚΑ
• 600γρ αλεύρι φαρίνα
• 1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού αλάτι
• 1 γεμάτο κουταλάκι τσαγιού κανέλα αλεσμένη
• 50γρ ζάχαρη
• 90γρ λάδι
• 25γρ μαγιά νωπή
• 50γρ ροδόσταγμα
• 220γρ νερό
Για τη γέμιση
• 300γρ ταχύ
• 150γρ χαρουπόμελο
• 50γρ σκούρα καστανή ζάχαρη
• 2 κουταλάκια τσαγιού κανέλα αλεσμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύεις πρώτα τη μαγιά και την ανακατεύεις με τη ζάχαρη, 100γρ νερό και 100γρ αλεύρι.
Αφήνεις το μείγμα για 1/2 ώρα, έτσι ώστε να ξυπνήσει η μαγιά. Προσθέτεις στη συνέχεια το
υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το λάδι, το υπόλοιπο νερό και το ροδόσταγμα.
Ζυμώνεις πολύ καλά, μέχρι η ζύμη να μαλακώσει – ή όπως λέμε παραδοσιακά στην Κύπρο, να “μαρουλώσει”. Αφήνεις να ξεκουραστεί για 1 ώρα και χωρίζεις σε 7 κομμάτια.
Ανακατεύεις μαζί την ταχύ με το χαρουπόμελο, τη ζάχαρη και την κανέλα. Παίρνεις ένα κομμάτι ζύμης και με έναν πλάστη το ανοίγεις σε φύλλο ορθογώνιο λεπτό.
Αλείβεις το 1/7 από το μείγμα με την ταχύ. Το τυλίγεις σε ρολό και κρατώντας το από τις δύο
άκρες, το στρίβεις. Τυλίγεις στη συνέχεια τις δύο άκρες αντίστροφα σε σχήμα σαλιγκαριού και στο τέλος γυρίζεις τον ένα σαλίγκαρο πάνω στον άλλο.
Πιέζεις ελαφρά πρώτα με τα χέρια σου και μετά με τον πλάστη σε πίτες πάχους 3 εκ. περίπου. Επαναλαμβάνεις το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
Βάζεις τις ταχινόπιτες σε ταψί που έχεις καλύψει με λαδόκολλα και αφήνεις για 1/2 ώρα.
Ψήνεις σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν – περίπου 45’.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!