Καλώς ή κακώς, η Κυπριακή κουζίνα, όπως και πολλές άλλες, είναι εμπνευσμένη και επηρεασμένη από κατακτητές, γείτονες, μοντέρνες και σύγχρονες παρεμβάσεις. Έτσι, πολύ λίγα φαγητά μπορούν να ταυτοποιηθούν και να χαρακτηριστούν ως απόλυτα «δικά μας»! Ένα τέτοιο που πιστεύω πως φέρει τη σφραγίδα είναι τα «Αφέλια με Πουργούρι». Κύβοι χοιρινού, μεθυσμένοι με ντόπιο, κόκκινο, στερκό κρασί, χορεύουν πάνω σε καραμελωμένο πουργούρι, λούζοντάς το με αρώματα από κόλιανδρο και ελαιόλαδο. Ας διατηρήσουμε λοιπόν την παράδοση φτιάχνοντας κάτι ολόδικό μας!
*Επιλέξτε χοιρινή πανσέτα κομμένη σε κύβους. *Μαρινάρετ;e τους από την προηγούμενη μέσα σε κόκκινο ξηρό κρασί, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα κύμινο, δυο κουταλιές ξηρό σπαστό κόλιανδρο και μια κουταλιά ζωμό λαχανικών σε σκόνη. *Στραγγίστε τους καλά και τσιγαρίστε τους μέσα σε βαθύ τηγάνι με ελάχιστο φυτικό λάδι, μαζί με ένα μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν. *Προσθέστε μανιτάρια κομμένα στα δύο (η μόνη δική μου παρεμβολή, σιγά που δεν θα την έκανα) και συνεχίστε το τσιγάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. *Ρίξτε μισό ποτήρι κόκκινο κρασί, δύο κουταλιές ξηρό σπαστό κόλιανδρο, μια κοφτή κουταλιά αλεύρι, λίγες σταγόνες νερό, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και ανακινήστε πολλές φορές το τηγάνι. *Κλείστε το καπάκι και αφήστε τα να σιγοβράζουν για αρκετή ώρα, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας. *Για το πουργούρι, τσιγαρίστε σε ελάχιστο φυτικό λάδι ένα μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο, τεμαχισμένη σε φετούλες. *Μόλις μαραθούν και καραμελώσουν προσθέστε 3 φλυτζάνια χοντρό πουργούρι, αλάτι, 1 κουταλιά ζωμό λαχανικών σε σκόνη, 5-6 ποτήρια νερό, 2 κουταλιές βούτυρο και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. *Ανακατέψτε τα και κλείστε την κατσαρόλα μέχρι να πάρουν μια βράση. *Κλείστε τη φωτιά και άστε το πουργούρι για λίγη ώρα να απορροφήσει μόνο του τα υγρά και να ανοίξει. *Σερβίρετέ τα συνοδευόμενα με… τι άλλο; Κόκκινο κρασί ή ίσως σφηνάκια κουμανταρίας!
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!