Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Απώλειες της τάξης του 1% έφερε ο “καυτός” πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Απώλειες της τάξης του 1% έφερε ο “καυτός” πληθωρισμός στις ΗΠΑ


Απώλειες της τάξης του 1% κατέγραψαν την Τετάρτη οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου στις ΗΠΑ προέκυψαν… υψηλότερα από το αναμενόμενο, αναβάλλοντας πιθανότατα τις μειώσεις των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) που ανέμεναν οι επενδυτές.

Ειδικότερα στο ταμπλό, ο Dow Jones διολίσθησε κατά 1,09% ή κατά 422,16 μονάδες στις 38.461,51 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,95% ή κατά 49,27 μονάδες, στις 5.160,64, ενώ ο Nasdaq έχασε 0,84% ή 136,28 μονάδες στις 16.170,36 μονάδες.

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε έτι περαιτέρω αρνητικά μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed τον Μάρτιο, τα οποία ανέδειξαν τις ανησυχίες των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών ότι ο πληθωρισμός δεν κινείται αρκετά γρήγορα προς τον στόχο του 2% της Fed.

Με εξαίρεση εκείνον της ενέργειας, όλοι οι κλάδοι του ευρύτερου δείκτη έκλεισαν με απώλειες. Ο κλάδος των ακινήτων υποχώρησε κατά 4,1%, ηγούμενος των απωλειών. Ο S&P 500 κινείτο με σκαμπανεβάσματα από τις αρχές Απριλίου, εν αναμονή των σημερινών στοιχείων για τον πληθωρισμό, μετά από μια σπουδαία έναρξη έτους κατά την οποία ο δείκτης σημείωσε ράλι 10%, στην καλύτερη επίδοση α’ τριμήνου εδώ και πέντε χρόνια.

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,5% ετησίως από το 3,2% που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μικρότερη αύξηση στο 3,4%. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές στη σύγκριση Μαρτίου – Φεβρουαρίου αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από όσο αναμενόταν, κατά 0,4% όπως και τον περασμένο μήνα έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,3%.

Παρόμοια ήταν η τάση και σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό (που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) να παραμένει μεν αμετάβλητος στο 3,8% ετησίως, αλλά διαψεύδοντας την πρόβλεψη για μικρή υποχώρηση στο 3,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% όπως και τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,3%. Στις επιμέρους συνιστώσες της μέτρησης, το πιο ανησυχητικό ήταν ότι οι τιμές της στέγασης και της ενέργειας συνέχισαν να οδηγούν ανοδικά τον δείκτη, υποδηλώνοντας ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δε δείχνουν τάσεις υποχώρησης.

Τα δεδομένα συναλλαγών των προθεσμιακών συμβολαίων της Fed υποδηλώνουν τώρα μόλις 20,6% πιθανότητα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME. Οι traders στοιχηματίζουν τώρα ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 4,5% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου αυξήθηκε σχεδόν στο 5%.

Οι μετοχές των τραπεζών και της βιομηχανίας υποχώρησαν – με εκείνη της JPMorgan Chase να χάνει 0,9% και τη Honeywell να χάνει 1,4% – λόγω ανησυχιών ότι τα υψηλά επιτόκια θα αρχίσουν να πνίγουν την οικονομία. Οι μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας Microsoft και Apple υποχώρησαν επίσης κατά 0,7% και 1,1%, αντίστοιχα. Ο δείκτης αναφοράς μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημείωσε πτώση 2,5%.

“Καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλαπλές μηνιαίες αναφορές για τον πληθωρισμό οι οποίες είναι υψηλότερες από το αναμενόμενο, γίνεται πιο δύσκολο για τη Fed να υποστηρίξει μια μείωση των επιτοκίων σύντομα”, δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance.

Αν και οι αγορές κατάφεραν να αποτινάξουν τα “θερμά” στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, οι ενδείξεις για επίμονα υψηλότερες τιμές τροφοδότησαν την επενδυτική “ύφεση” της Τετάρτης, σύμφωνα με τον Eric Diton, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στην The Wealth Alliance.

“Ο πληθωρισμός είναι σημαντικότατος καταλύτης. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό είναι το τέλος της ανοδικής πορείας της αγοράς. Πιστεύω όμως ότι είναι μια δικαιολογία για πολλούς ανθρώπους που είχαν αποκομίσει πολλά κέρδη να βγάλουν μερικά από αυτά από το “τραπέζι””, κατέληξε ο Diton.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 8 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walmart, Chevron και Procter & Gamble, ενώ των απωλειών εκείνες των Home Depot, Intel, Goldman Sachs.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο μια ιατρική πηγή και μια πηγή ασφαλείας, αναφέρουν πως η σορός του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανασύρθηκε...

Κόσμος

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, θα ταξιδέψει σήμερα, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στον Λίβανο, όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να...

Ελλάδα

Νέο περιστατικό βίας σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ένας 40χρονος έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού το Σάββατο το βράδυ στην περιοχή των Μετεώρων. Κατόπιν τούτου, ο άνδρας...

Αυτοκίνητο

Αυλαία στο Ράλλυ Bio Bio στη Χιλή. Οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (TOYOTA GR YARIS Rally 1 Hybrid) ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του...