Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας

Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας


Τελευταία Ενημέρωση – 18:03

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο τραυματίστηκε έπειτα από πυροβολισμούς μετά από κυβερνητική σύσκεψη στην πόλη Χάντλοβα της Σλοβακίας, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASR. 

Την είδηση επιβεβαίωσε σε τοπικά μέσα ο αντιπρόεδρος, Λούμπος Μπλάχα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης έχει συλληφθεί, ενώ ο Σλοβάκος πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο που έστειλε στο σημείο η σλοβακική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων.

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε πως η κατάσταση της υγεία του παραμένει κρίσιμη. Ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Μπάνσκα Μπίστριτσα, καθώς η σοβαρότητα της κατάστασής του δεν επέτρεπε τη μεταφορά στην πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα. 

Κατά το πρώτο, σύντομο ιατρικό ανακοινωθέν, ο Ρόμπερτ Φίτσο είχε τις αισθήσεις του όταν έφτασε στο νοσοκομείο, όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες μετά από πυροβολισμό και σταθεροποιήθηκαν  οι ζωτικές λειτουργίες του. 

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Σλοβακίας επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για δολοφονική επίθεση. Όπως μεταδίδεται, ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμοί, ένας εκ των οποίων βρήκε τον κ. Φίτσο στην κοιλιακή χώρα. 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του BBC κάνουν λόγο για επιπλέον τραυματισμό στο χέρι και το πόδι. 

Η Σλοβάκος πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε την επίθεση και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρωθυπουργό της χώρας.  

Αυτόπτης μάρτυρας μετέφερε στο Reuters ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και έπειτα είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

 

 

Κυρ. Μητσοτάκης: “Σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση”    

 

“Σοκαρισμένος” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτς Φίτσο, σε ανάρτηση του στην αγγλική γλώσσα στο “Χ”. Ο πρωθυπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας, και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό.

“Σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν “σοκαρισμένοι”

Την “άθλια επίθεση” καταδίκασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολιάζοντας πως “τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν το ύψιστο κοινωνικό αγαθό, που είναι η δημοκρατία”. “Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένεια του”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσαν σοκαρισμένοι από το συμβάν. “Τίποτα δε μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες πράξεις βίας”, τόνισε με ανάρτηση του στο Χ ο Σ. Μισέλ, με την Ρ. Μέτσολα να αναφέρει: “Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή”.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς δήλωσε μέσω ανάρτησης του στο X: “Είμαι σοκαρισμένος από την άνανδρη απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο. Η βία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική”.    

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι αναρτήσεις των πρωθυπουργών της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ και Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι καταδίκασαν σοκαρισμένοι το γεγονός και εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους προς τον Ρ. Φίτσο.

“Είμαι σοκαρισμένος από την τραγική αυτή είδηση. Όλες οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένεια του”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ. 

“Βαθύτατα σοκαρισμένος” από την “αποτρόπαια επίθεση εναντίον του φίλου μου Ρόμπερτ Φίτσο”, δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.  

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα δήλωσε επίσης σοκαρισμένος από την είδηση, ευχόμενος με τη σειρά του ταχεία ανάρρωση στον Σλοβάκο ομόλογο του, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Μαρσέλ Τσολάκου, υπογραμμίζοντας πως οι δράστες πρέπει να τιμωρηθούν. 

Τη συμπαράσταση τους εξέφρασαν επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. “Πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσουμε πως η βία δεν θα νομιμοποιηθεί σε καμία χώρα”, τονίζει ο Β. Ζελένσκι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε γραπτή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, υπογραμμίζει ότι “με τη σκέψη της είναι κοντά στον Ρόμπερτ Φίτσο, στην οικογένειά του και στον φίλο λαό της Σλοβακίας”. “Επιθυμώ, και εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης, να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας και κάθε επίθεσης στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας”, πρόσθεσε.



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Συνταγές

Αυτή την Κυριακή στο CANTINA magazine που κυκλοφορεί με το ΘΕΜΑ: 2 καλοκαιρινές εκδόσεις, 360 σελίδες, 400 φωτογραφίες.Με δύο πολύτιμες εκδόσεις κυκλοφορεί το Cantina...

Μusic

Label & copyright: Tea Tairovic & T Music, ℗ & © 2024. All rights reserved. Ulaznice za koncert “Neka gori Balkan” Štark Arena …...

Μusic

vegas #lasvegas #jackpot PHENOMENAL HUGE JACKPOT!!!!!!!!!! lasvegaslowroller@gmail.com These videos are for … source

Συνταγές

Μουσική : Ελένη Μπελιμπασάκη Στίχοι : Γιάννης Ξηρομερίτης Ερμηνεία : Σπύρος Ταλαδιανός Studio : Earth sound studio Video … source