Κυριαρχεί στα αλβανικά μέσα η ομιλία του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα, ο οποίος απευθύνθηκε σε Αλβανούς της διασποράς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ξεκίνησε την περιοδεία συναντήσεων με τις αλβανικές κοινότητες στην Ευρώπη.
Πρώτος σταθμός αυτού του ταξιδιού ήταν η Αθήνα, όπου τον υποδέχθηκαν χιλιάδες Αλβανοί της διασποράς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο Γαλατσίου στην Αθήνα.
Όπως αναφέρουν και τα αλβανικά μέσα και συγκεκριμένα το φιλοκυβερνητικό μέσο Top Channel, ο Ράμα αναφέρθηκε σε θέματα όπως το «εμπόλεμο» κλίμα με την Αλβανία, την «Τσαμουριά» και τις συντάξεις των αλβανών μεταναστών.
«Βόμβα Ράμα μέσα στην Αθήνα: Το μήνυμα για Τσιμουρία και τον Μητσοτάκη» γράφει το Top Channel.
«Καλώς ήρθατε στο δεύτερο σπίτι σας, στη γειτονική και φιλική Ελλάδα!» με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο αλβανός πρωθυπουργός.
«Η Αλβανία σήκωσε επιτέλους κεφάλι, χαμηλωμένη για αιώνες από τη βία της τραγικής ιστορίας της, και σήμερα κοιτάζει στα μάτια όλους με τον ίδιο σεβασμό που του αξίζει και απαιτεί από όλους» είπε.
Οι επιχειρήσεις «σκούπα» και η εκδίωξη των Τσάμηδων
Σε ένα άλλο σημείο ο Έντι Ράμα, αναφέρθηκε «στις πιέσεις και τη βία κατά των Αλβανών που μετανάστευσαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις ‘’σκούπα’’ που οργάνωσε η Ελλάδα, ο Ράμα έκανε έναν παραλληλισμό με την εκδίωξη των Τσάμηδων από τα εδάφη τους» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Shqiptarja, σε άρθρο με τίτλο «Ο Ράμα στην Αθήνα συγκρίνει τις επιχειρήσεις »σκούπα» με τον εκτοπισμό των Τσάμηδων».
«Ήρθατε αντιμέτωποι με κάθε είδους βάναυσες εκφράσεις αλαζονείας του πλούσιου γείτονα προς τον φτωχό γείτονα. Κάνατε δύο και τρεις δουλειές την μέρα, με ένα πιάτο την ημέρα για να βάζετε στην άκρη τα χρήματα. Ζήσατε τον εξευτελισμό των ‘’μαύρων σκουπών’’ του τέλους του 20ου αιώνα, όταν σας έβγαλαν από τα σπίτια σας με τα ρούχα σας τη νύχτα για να γυρίσετε πίσω στην Αλβανία όπως σε μια νέα ταινία μιας πολύ παλιάς εποχής με τις αναγκαστικές μεταναστεύσεις των προγόνων μας από το σπίτια τους στη βόρεια Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Το «εμπόλεμο» με την Αλβανία
«Βρισκόμαστε στα μέσα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και αντί η Αλβανία και η Ελλάδα να είναι σήμερα αντίβαρο στον θρίαμβο της Ευρώπης [σ.σ. για τον 2ο ΠΠ] […] ο νόμος του πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας εξακολουθεί να ισχύει. Αυτός ο νόμος της 10ης Νοεμβρίου 1940 καθορίζει τι γίνεται με την περιουσία και τους πολίτες χωρών σε εμπόλεμη κατάσταση και την ίδια μέρα με βασιλικό διάταγμα νομοθετήθηκε η κατάσταση πολέμου με την Ιταλία και την Αλβανία.
» Το 1947 η Ελλάδα επικύρωσε τη συνθήκη ειρήνης με την Ιταλία και έληξε η εμπόλεμη κατάσταση. Ενώ με την Αλβανία το διάταγμα της εμπόλεμης κατάστασης και συνεπώς οι συνέπειες του νόμου του πολέμου, παραμένουν σε ισχύ σήμερα όλη μέρα, παρόλο που το 1998 και οι δύο χώρες έχουν εγκρίνει τη συνθήκη φιλίας. Πώς είναι δυνατόν μεταξύ δύο χωρών που έχουν υπογράψει συνθήκη φιλίας, που είναι μαζί στο ΝΑΤΟ για 15 χρόνια, η κατάσταση πολέμου να μην έχει ακόμη καταργηθεί μαζί με τις συνέπειες ενός νόμου πολέμου πριν από 84 χρόνια;» ανέφερε ο Ράμα.
Το μήνυμα ενότητας
«Πριν φύγω και μην μπορέσω να τον συναντήσω, θα ήθελα να αφήσω ένα μήνυμα εκ μέρους σας στον φίλο μου που εκλέχθηκε από τον λαό αυτής της χώρας για να ηγηθεί της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Έντι Ράμα.
«Το 1886, ο εθνικός μας ποιητής Naim Frashëri έγραψε το ποίημά του «Ο αληθινός πόθος των Αλβανών» στα ελληνικά:
‘’Αγαπάμε όλους τους γείτονές μας,
Σλάβοι και Έλληνες να ζήσουν αρμονικά,
Αδελφικά, με τάξη και ειρήνη, ας ζήσουμε.
Ας μην γίνουμε εχθροί και ας μην πολεμήσουμε,
Αρκετά με τα πολλά βάσανα και τις τυραννίες που περάσαμε.
Είναι η ώρα της ευημερίας, είναι η ώρα της ελευθερίας’’.
Ευχαριστώ πολύ, από εμένα και τους Αλβανούς της Ελλάδας.
Ζήτω η Αλβανία, ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η δημοκρατική Ευρώπη!
Είθε ο Θεός να ευλογεί τους Αλβανούς και τους Έλληνες αδελφούς τους και να ανοίξει μια νέα σελίδα αδελφοσύνης, τάξης και ειρήνης μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας», ήταν το μήνυμα του Ράμα.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!